Bebudak Baik =)

Tips Serta Cara Paling Mujarab & Berkesan Untuk Menghilangkan Parut Jerawat Di Muka Sehingga Menjadi Sesuci Lebaran!

Holaweih punya tajuk! Panjang tahap nak meninggal batu belah batu bertangkop betul! S.M, bab-bab nak letak tajuk memang failed! Muahahha. =D 

Entry kali ni pasal masalah parut kat muka. Bukan perempuan je yang perlu jaga kecantikkan sekarang ni, lelakipun perlu jaga juga. Sejak dua menjak ni, jerawat makin bermaharajalela nak beranak pinak kat muka SM ni. Dah la beranak-pinak, tinggal jejak tak berperikemanusiaan plak tu. Sakit hati!(bak kata Roopie cecupak) Muehehehe.

Comel tak Kak Ton? Comel tak??  Muehehehe

Hasil pertanyaan dan survey daripada rakan-rakan blogger yang bergelar "Ummi" SM. Dapatlah sedikit tips daripada diorang achaner nak hilangkan parut jerawat tu kat muka. Nak beli produk-produk kosmestik kat luar yang berlambak tu, memanglah den tak mampu. Den kan student. So, cara tradisionalpun ok apa. Suka nawww benda-benda murah dan free kan? Muahahaha =D

Antara tips-tips yang boleh diguna pakai untuk menghilangkan parut jerawat :-



1) Hampas Teh Uncang - Mula-mula sekali, rendam seuncang teh yang korang selalu minum tukan. Tak kiralah jenama apapun. Boh ke, Lipton ke, Seng Heng ke, ikut la. Janji uncang teh. Tapi boleh je kalau nak guna yang serbuk teh biasa punya tu. Sama je dia punya function. Lepas dah rendam uncang teh tu, korang koyak dia punya uncang tu dan sapu kat muka. hasilnya muka kita akan nampak macam shine-shine sikit masa proses pengetihan kat muka tu. Oh bahasa apakah ini? Muahahaha

2) Nasi sejuk ataupun nasi lembik - Ok. sebelum nak buat facial nasi sejuk ni. Make sure, sila pesan kepada ibunda masing-masing untuk simpan sedikit nasi dalam periuk tu. Kang habis nasi kat dalam periuk tu frust menonggeng plak kang masing-masing. Muahahaha. Ambik nasik sejuk dalam periuk nasi korang tu, rendam nasi tersebut dengan air suam. Jangan rendam dengar air coke plak. kang tak memasal bergas plak muka tu kang! Kehkehkeh. Lepas tu, basuh muka korang dengan air rendaman nasi tersebut. Biar sampai kering air tu. baru cuci dengan pencuci muka. Insyaallah akan nampak hasil. =)




3) Air Kelapa - Minum je air kelapa banyak-banyak. Air kelapa ni bagus untuk kulit jugak. Sebab dia akan mengeluarkan asid dalam badan kita serta cepat memulihkan sel-sel mati. Sekaligus menghilangkan parut yang ada. Perghh! hujah mengalahkan saintist Nusantara! Muahahaha =D





4) Serbuk Kulit Kayu Manis - Ini pun bagus jugak. Cara dia, ambik kulit kayu manis tu. Tumbuk sampai lumat ataupun lunyai. Jangan pergi ambik bunga cengkih plak. kang tak memasal menyengkih plak muka tu kang! Kehkehkeh. Ok, lepas dah siap tumbuk sampai jadi serbuk, korang campur dengan air dan sapu kat parut. Amalkan sekerap yang mungkin. Perlahan-lahan akan nampak hasilnya. =)




5) Pucuk Daun Jambu Batu - Yang nipun dia punya cara lebih kurang macam kulit kayu manis jugak. Ambik segerombolan pucuk daun jambu tersebut. Lepas tu tumbuk sampai lumat dan sapukan kat muka. Kalau nak lagi mujarab, campur pucuk daun jambu batu tersebut dengan bedak sejuk opah korang. Lagi layan! bila pakai je, berangin je muka korang macam duduk dekat Cameron Highlands. Muahahaha =D





6) Buah-buahan - Buah kan baik untuk kesihatan. So, makanlah buah banyak-banyak untuk menggebuskan lagi kulit masing-masing macam Kak Ton. Comel tak Kak Ton??!! Muehehehe =D
 

Untuk sesiapa yang nak cuba tu, boleh lah try. Insyaallah berkesan. Tu jelah kot tips SM untuk kali ni. Sebelum tu, Apesal SM meroyan sangat dengan trademark Kak Ton? Adakah Kak Ton tersangatlah comel?! Korang rasa? =D

Untuk tidak menghampakan peminat Kak Ton di luar sana, dan ingin menjadi gebu dan vogue seperti Kak Ton. Sila lah hentak kuat-kuat gambar Kak Ton kat bawah ni dengan jejari runcing korang tu untuk mendapatkan produk Kak Ton!  Pergh!!! Siap promote produk Kak Ton lagi Hokey! Kompem dapat produk percuma dari Kak Ton lepas ni. Kan Kak Ton Kan? Kan? Kan? Muehehehe
Comel tak kak Ton? Comel Tak??(Berhantu sangat trademark Kak Ton ok!) Peace Kak Ton!  Muahahaha =D


K, BYE.

P/S : Kak Ton, Sila lah bagi produk percuma kalau kita bersua muka. Sekali lagi, Kak Ton memang COMEL! Mak Aiii! Agak-agak laa kalau nak kipas Helikopterpun! Muahahaha =D


Kalau suka boleh lah LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

40 comments:

Anonymous said...

Kak Ton terbaikkk!!! hahahah :D

fahmi mislan said...

we love kak ton!!haha..muke SM cantik mcm kak ton x?hehe

Nur Amanina said...

waahh ! boleh try la pas nie . Nak bagi comey mcm kak ton. hehehhe :D

Nur Amanina said...

SM, susah laar kita nak follow semula kalau guna emai :(

Anonymous said...

Tips yang berguna! Tq SM. :) Kak Ton comei habih! hahahah :P

Anonymous said...

betul2 SM. prtua kulit kayu manis tu memang sya selalu amal. mujaran kot!

Anonymous said...

Gila lawak ! Kak Tonpun boleh sangkut sekali? hahaah . Bongek laa SM! :D

kucen master said...

Byk betul petua sm.bankrap la new york skin solution

Anonymous said...

hahaha.. lawak gila tips ni! byk2 tips aku pernah baca! tips ni paling sempoi kot! kahkahkah :D

tenku butang said...

wahh.. suka tengok header tuuu!

Nur Azila said...

Serbuk teh pun boleh melembutkan tangan

Ckap pasal air kelapa. Saya consumer VCO (Minyak kelapa dara) memang terbukti air kelapa baik utk kulit dan dalaman kita. Skg ni parut jerawat pun dah makin pudar.



Nur Azila said...

Kak ton kena bagi produk dia ni. Sbb SM dah famouskan lg kak ton ni.hehe.

Jom visit zilaviolet.blogspot.com

Anonymous said...

Kak Ton ! iluike !! hahaah

Kesuma Angsana said...

tips terbaik untuk jd secantik kak ton hehehe

Cik Ash said...

Tip yg bguna leh try nanti

Arya Estinengtyas said...

nak meletop jugak macam kak Ton :

Fatin Nadia said...

Tips yang berguna :)

Anonymous said...

Sesiapa berminat ngn krim ibu putih 15gram-rm35....3pcs-rm100
Set adira+krim ibu putih -rm55
Ada sabun susu+krim siang 15gram+krim malam 15gram+ibu putih 15gram.bley hbngi 0124624915...tq...
Sori SM tumpang pomot..heheh

Mia Minniee said...

Parut biasa dengan parut jerawat lebih kurang je kan ? Parut tetap parut xD Tpi kenapa guna kayu manis kulit haa jadi pedih je . Aiyyoo

rich amor said...

untuk menghilangkan parut jerawat sebaiknya gunakan yang paling ringan dulu, misalnya dgn madu dan kayu manis. Bila kulitnya sensitif kemudian menggunakan air jeruk, tentu akan pedih, dan mengalami iritasi. Segera hentikan.

hati merah said...

.,semua ni buat hari-hari ke.,?

Anonymous said...

knp pedih bla gna kulit kayu manis

nadia mat said...

Boleh laa jimat..ahaha

Asroy Roy said...

Berkesan ke???cam tkut je nak try

HAZERA atul said...

Knape mka jd lebm ea Pas pakai kyu manis? Ptt x sya hntikn pggunaan kyu manis bla jd cmtu?

Dunia Bola said...

Itu mcm ka..

Shafizi said...

Mcm kita telan ubt la...yg pahit bru bkesan

Shafizi said...
This comment has been removed by the author.
Stylo School said...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=611578522268402&set=a.611578472268407.1073741832.147430552016537&type=1

link kat atas mungkin dapat membantu anda y nak hilangkan kesan parut jerawat dalam masa yang singkat bergantung dengan kekerapan anda mengamalkannya :D

kedaivitaminfatimah said...

Perkongsian yang sangat menarik admin. Menurut kajian dan respon dari pengguna vitamin E, mereka mengatakan bekas parut jerawat serta parut luka hilang dan meninggalkan kulit yang bersih dan cantik selepas mengambil vita E secara oral dan menjadikannya sebagai masker. Ada yang mengambilnya secara konsisten, untuk 3-4 bulan, bukan sahaja parut hilang, malahan jerawat pun dah tak timbul lagi. Saya ada kongsi testimoni mereka di sini, http://bit.ly/1f7OeYq

ricky chai said...

untuk menghilangkan parut di muka, sy guna kunyit hidup ngan tomato, kunyit ngan tomato di parut, pastu di campurkan jadi satu, pastu sapukan ke muka, insyaallah boleh menghilangkan parut.

sakinahz said...

hi.. blogwalking. feel free to visit my blog http://inavitamin.blogspot.com/

Shakir azmi said...

yg serbuk teh 2 kena sejukkan dulu sebelum letak kat muka kan?

Siti Athirah Abdul Rahim said...

Salam bpe lame ye die amik mase mnggunakan cara2 tradisional ni?? Sy pn ade gune kan kayu mnis tu.. mmle tu ok.. tp ble tumbuh jerawat lain, pkai lagi parut tu dh jd hitam. Smpai skrang, dekat 2 bulan lebih dh.. hmmmm..

bella said...

salam..
perkongsian yang sangat menarik dan berguna. Selain petua yang telah diberikan oleh SM.Madu juga boleh dijadikan masker untuk menghilangkan parut jerawat..

caranya : 2 sudu madu digaul rata bersama bedak sejuk dan disapu pada muka.Biarkan selama 30 minit, cuci dengan air bersih.

masker bedak sejuk dan madu jika diamalkan ia boleh menegangkan dan mengecilkan pori- pada wajah anda disamping memudarkan parut jerawat.

Anonymous said...

Waslam... klu cara ni biase nye brpe lme pula nak amik?... n mcmmne nk hilngkn bintik2 halus di wajah?

Anonymous said...

law kulit kayu manis tu dicampurkan dgn bedak sejuk bole kan ? then law dh cmpurkan dgn bedak sejuk tu bole pkai semalam tak ? please reply pertanyaan sye nie .. ngeeee~

dilla anis said...

Btolke ok gne kulit kayu manis?

dilla anis said...

Bpe lame ea nk aply dlam shari?

dilla anis said...

Btolke ok gne kulit kayu manis?