Bebudak Baik =)

Aweks Bertudung Cun Bikin Panas!

Tajuk kat atas memang ghairah nak meninggal mengalahkan orang mati laki. Malas nak taip panjang-panjang, korang tengok jelah sendiri apa yang panas sangat tu.Kalau yang tengah berserabut, bosan tahap gaban ke hape ke kan, eloklah luangkan sikit masa tengok ragam ntah hape-hape kat bawah nie jap. Kompom lepas nie ceria melampaui batas punye. Kalau tak ceria jugak, ada something rong laa tu tak kena dengan korang. Muehehehehe =D















Tak puas lagi baca kartun kat atas? Meh klik secara berjimba-jimba Kat Sini kalau nak baca kartun yang lagi panas dan sengal melampaui batas. Kalau nak tengok Gadis berbulu lebat tak hengat mengalahkan orang lelaki Pakistan jual karpet kat kampung sebelah, boleh klik Sini. Kalau nak cari awek cun macam patung Barbie, Hentak kat sini kuat-kuat. Kalau korang baca link-link yang SM bagi tu, sambil makan Burger Oatdabanes ngan Ice Blended memang layan habis wa cakap lu. Muahahahaha =D

Kartun kat atas tak dak kena mengena langsung dengan yang still hidup mahupun yang sudah tiada lagi di muka bumi ini. K,lah nak pergi cari kuih siput jap untuk Krup Krap Krup Krap kat dalam Opis. Haritu kantoi ngan bos, sebab sound effect tahap kekunyahan serta mentekdarah kuih siput bunyi kuat tak henggat. Nasib baik tak dapat notis berhenti kerja. Perghhh... memang melampau nak mampus laa kalau mengcekek kuih siputpun kena buang kerja. Hohoho.

Try makan kuih siput kat dalam library tengok, kompom korang akan diusha sampai pat ploh pat nam kali  oleh staf yang jaga library kat situ. tak caye? buat laa tengok. SM dah pernah try dah. Muahahahaha. yang tak leh blah batu belah batu bertangkup tu, pernah sekali bawak buah melaka makan kat dalam library. Apa kejadah makan buah melaka kat dalam library? Ahhh...ghasak! Hawa nafsu melahap memang tak leh nak kawal kalau tengah lapar. Dalam library awampun jadi. Kehkehkehkeh.  

BYE.

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

DOODLE COUPLE PALING HOT TAHAP TERLAMPAU-MELAMPAU!

Tajuk jelah Doodle Couple Paling Hot! Hakikatnya nan hado jelah. Tajuk haruslah mencetuskan kontrebasi macam minum kopi pepagi. Karya nak dipersembahkan, ke laut Tasik Chini Selatan jugak jadinya. Pergh!!! Rasa macam Datuk A.Samad Said plak petang-petang senja nie, bermadah pujangga-berjingga bagai. Tersedak Datuk A.Samad Said kat rumah, kalau beliau tengah hadap biskut pat sagi petang-petang cenggini. Muehehehehe. Kang ada yang kena "See U In Court!" plak kang... Sapa nak jawab? Tak mo, tak mo, tak mo. Tak pepasal dapat makan free kat Jail. Mueheheheh

Mintak maaf ye Datuk, saja nak bergurau-senda dengan datuk, Almaklumlah... Cucu tak sempat nak jumpa dengan Datuk, tu yang dok meqoyan-qoyan dok sebut nama Datuk tu... Rindu bangat dong! Muahahahaha =D(Cover baekk punya!)

Tak nak merapu banyak-banyak kat sini,  Kang makin nikmat korang dok mencerca-hamun kat SM. Dah... dapat pahala free of charge. Hot sangat ke doodle couple nie? Sampai nama Datuk A.Samad Said yang famous-amous diamore semua keluar. Nak tau hot ke tidak benda alah doodle ni, tengok laa sendiri. Kalau suka boleh laa ambik banyak mana nak ambik. =)





















Kalau rasa berkenan tu, boleh laa ambik sesuka hati tanpa bayar apa-apa. Semangat gila buat benda alah doodle nie, Khas untuk reader-reader setia blog merapu nie, walaupun sibuk memanjang dengan Bussines Ikan pekasam kat rumah tu. Reader tetap diutamakan(Ada ke orang baca blog nie? Puih!). Kehkehkeh. Kalau sesapa yang berminat nak tempah header ke, doodle ke, banner ke dengan SM, boleh PM kat facebook SM kat tepi tu hah. Hentak je kuat-kuat dengan jejari runcing kat sebelah tu hah, kompom jumpa! Kalau nak diskaun, pandai-pandai laa korang bodek SM ye. Muahahahaha  =D

Kalau tak berminat atau tak terminat langsung nak tempah benda-benda alah tu semua, lebih berminat nak tempah ikan pekasam SM? boleh jugak, tak ada masalah, tapi kena tunggu dululah tempahan benda alah ikan pekasam tu buat masa sekarang. Baru berjinak-jinak nak buat ekperimen resipi ikan pekasam ni, ke laut ke tak jadinya, kalau ke laut, alamatnya kena tukar bussines ikan kering pulak laa jawabnya lepas nie. Kehkehkeh.

Kalau suka doodle kat atas tu, hambek jee banyak mana korang nak hambek, kalau dah ambik tu, komen-komen laa sikit kat bawah nie. Kalau nak lagi koleksi doodle yang SM pernah create sebelum-sebelum ni, korang boleh picit dengan siku kanan korang Kat Sini. Jangan lupa, kasi tahu kat jiran sebelah rumah sama ye, mana laa tau dia pun teringin nak ada doodle jugak. Muahahahaha =D

BYE.

Kalau suka boleh Like =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

Tips Menghilangkan Bau Badan a.k.a Ketiak Dengan Berkesan & Tangkas!

Dah macam-macam jenis deodorant dah korang guna. Bau ketiak totap hanggit tak henggat mengalahkan bau kentut orang tak berak cirit pat ploh pat hari tak leh nak berak. Bertenang, tarik nafas sempoi-sempoi & hembus kuat-kuat. Harinie SM nak kongsi achaner nak hilangkan bau badan tanpa memerlukan modal berhengget-hengget. Cara moden tak jalan, cer try cara tradisional plak. Manalah tau, lepas ni harum semerbak ketiak serta badan tu kan? Muehehehe =D

Bagi yang ada masalah seperti di atas, bolehlah try beberapa tips yang dicedok sesuka hati daripada Opah yang tercinta lagi totap sayang -menyanyang hingga ke anak cucu(Kipas habis, muehehehe). Antara tip-tip beliau kasi tanpa mengenakan bayaran ialah:


Bunga cengkih yang dah matang.

1)Bunga Cengkih- Ambik secekak bunga cengkih yang dah matang, pastu korang rendam dengan air panas sampai kembang macam korang makan Meggi tu, lepas dah kembang tu jangan terus sapu masa air tengah menggelegak tu, kang tak pasal-pasal menggelupur tak henggat satu rumah kang. Tunggu air tu suam dulu, baru sapu kat area yang bermasalah tu. Amalkan selalu insyaallah berkesan. 


2)Halia- Jangan ingat halia nie boleh masuk dalam kari je. Dalam kari orang letak halia ke? Ahhh...ghasak!kehkehkeh. Cara nak guna halia untuk hilangkan bau badan korang, ambik sechoet a.k.a sehiris halia, lepas tu tumbuk beliau sampai lumat macam sambal belacan tu. Taruk air suam dalam gelas & masukkan halia yamg korang hentak-hentak sampai lumat tadi kat dalam gelas tu. Pastu minum. Kalau rasa macam nak kelainan, boleh mix dengan air teh. Ikut selera anak tekak memasing laa ya. =D

3)Limau Nipis- Ambik air perahan limau nipis dalam dua bijik camtu. Pastu korang campur dengan kapur sirih yang opah-opah selalu mamam dengan buah pinang tu. hah, jangan ambik kapur barus plak, kang ada yang kena baling dengan batang mop kang, kapur barus tu orang nak mandi mayat ye murid-murid sekalian. Lepas dah gaul semua benda alah tu, sapu kat ketiak sampai sebati dan biar selama 15 minit or lebih. Lepas tu bilas dengan air. buat seminggu 3 kali, insyaallah mujarab. Kompom ketiak akan sesuci lebaran lepas bilas. Muahahahaha


Daun beluntas

4)Daun Beluntas- Selalunya daun beluntas nie orang lahap mentah-mentah buat ulam. Nak-nak kalau sentap dengan sambal belacan, perghhh!!!kompom nasik akan ditambah sehingga nam ploh nam kali! Daun beluntas ni susah sikit nak dapat. Kalau sesapa yang ada daun jenis ni kat rumah, bolehlah torai buat. Mula-mula rebus daun beluntas ni dalam pat belas helai camtu, mesti pat belas helai kalau lebih takut tak jadi. Opah SM yang cakap, kalau tak jadi jugak pergi sekeh beliau secara marathon ok. Jahanam punya cucu! kehkehkeh. Lepas dah rebus tu, minum air rebusan tersebut. Simpan sikit untuk disapu di ketiak ya. Kang tak pepasal kena bilang balik daun tu bagi cukup pat belas helai nak kena rebus balik.Kalau tak kenal dengan daun beluntas or berminat nak berkenalan dengan beliau, sila rujuk gambar beliau di atas, number telefon dirahsiakan. Harap maaf. Muahahaha



5)Kunyit- Ambik dalam lima ke tujuh ketul kunyit. Kisar dengan air kapur. lepas dah kisar korang lumur seluruh kawasan bermasalah tersebut sambil nyanyi lagu can mali can kak tipah payung sampai habis. pastu biar dalam setengah jam, lagi lama lagi bagus. lepas dah kering & nampak merekah-rekah tu, baru bilas dengan air. Untuk kesan berganda, campur halia tersebut dengan bedak sejuk Cik Senah! Kehkehkeh =D


6)Timun- Selain meredakan bengkak a.k.a sebam pada bijik mata, Timun jugak boleh sesangat kalau nak hilangkan bau badan. Cara-caranya, ambik sebatang timun lepastu kupas kulit beliau. Tiap kali korang nak mandi tu, tak kiralah mandi sunat hari raya ke mandi wajib ke hape ke kan, ambik timun tu sapu kat tempat bermasalah tersebut. Lepas sapu tu, biar la dalam lima minit ke nam minit cenggitu, baru bilas dengan air kolah or paip.

Ni jelah yang SM sempat pergi menuntut apa yang patut tentang Ilmu bau ketiak dengan opah SM. Sebenarnya banyak lagi cara dia. Nie baru suku nie, lepas ni kompom-kompom ketiak memasing seharum bunga yang menggoda, sekali dipandang usah dipuja... cam lagu Misha Omar tu. Muehehehehe =D

Sesapa yang ada masalah bau badan yang keterlaluan, sampai orang lalu kat tepipun boleh pengsan. Baik cuba beberapa tips kat atas ni. Kalau tetap bau tak henggat jugak, memang ketiak korang ada something rong laa tu. Baik pergi jumpa doktor pakar ketiak yang  bertauliah kat Malaysia ni, kang tak pepasal makin parah lagi masalah bau badan tu.

BYE.

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

Sukaneka Paling Tragis! Jangan Tengok Kalau Alah Terhadap Ubi Kentang!

Perghhhhh.... Akhirnya, ada jugak masa nak hupdate blog ni hah. Bukannya SM merajuk pergi kayuh sampan kat Tasik Kenyir ke hape ke ya. Sibuk dengan urusan Seri Paduka baginda sikit, tu yang tak de masa nak buat segmen sentap menyentap kat blog ni hah. Ampun ya ibuk-ibuk, bapak-bapak sekalian. Macam laa ada orang nak baca blog tak semengah ni kan. Muahahahaha. *gelak cam suruh korang bedal penyapu lidi kat atas kepala.=D

Tak nak ceramah agama banyak-banyak kat sini, kang tak pepasal je SM kena sumpah serenah secara bertubi-tubi ngan korang kan? Tak pepasal je memasing dapat dosa kering free of charge. Tak gitu Cik Ainon? kehkehkeh.

Musim cuti sekolah nie kalau yang tengah bosan-bosan tu tak tau apa nak buat. Meh layan kartun sentap serta sesengal  kat bawah nie dulu. Jap, pergi bancuh Oligogo ke Nescafee ke hape ke dulu, baru syiok nak layan. Kalau ada biskut Merry cap ping pong ke hape ke kan, lagi tangkap leleh nak layan wa cakap lu. muahahahaha. *Abaikan perangai sengal tersebut.

Suatu pagi yang nyaman serta sesuai untuk keluar bersenaman Taici secara berjemaah...... =D









Achaner dengan musim cuti sekolah nie? ada pergi melancong or melencong kat memana tak? SM memang tak pergi memana laa cuti nie. Almaklumlah, baru je selamat diijab Khatankan oleh Tok Mudin tadi. Sebulan laa nampaknya kena berpantang tak leh minum air banyak-banyak. Kang tak pepasal je bentan kang. Muehehehe. *Abaikan.

Malas laa...nak taip panjang-panjang, tak boleh nak gerak-gerak sangat, sakit siot! K,lah nak pergi sapu ubat dulu nie. Hohohohoho...

BYE.

P/S: ABAIKAN TAJUK ENTRY TAH HAPE-HAPE KAT ATAS TU YE. MUAHAHAHA =D

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

Doktor Cun Yang Terlampau!!!

Terasa macam berabad lamanya SM tak hupdate blog. Sibuk cuci periuk belanga orang kenduri kahwin kat kampung, tu yang lama menghilang jap tu! Mengcekek nasi kenduri pat ploh pat Kawah sampai tak hengat nak hupdate blog. Al-maklumlah, cuti sekolah sekarang ni kan, tu yang banyak bebenor kenduri arwah Kahwin tu. muahahaha.

Hari nie nak buat kartun sesengal & sesuci lebaran kuaci char cher lagi, Kupas Makan & Menang! Senang nak baca, senang nak layan! Korang bosan tahap sentap macam nak hempuk je kepala sendiri kat atas tempayan sampai terburai segala ilmu penyuluh hidup kat dalam kepala hotak yang genius tu? Tak payah hempuk dulu kepala hotak yang genius tu, meh layan kartun jahanam kat bawah ni dulu, lepas baca baru hempuk kepala memasing kat atas tempayan dengan berhemah! Bhahahahaha =D


Suatu pagi yang hening lagi membengongkan mata yang memandang....























Achaner? Terasa macam nak hempuk tak kepala sendiri kat atas tempayan rumah jiran sebelah, lepas baca kartun kat atas? muehehehehe. =D

K,lah, Pak Dollah Cerut dah panggil tu, suruh sambung basuh periuk belanga kenduri balik. Kang tak pepasal SM kena baling periuk secara maraton kang ngan Pak Dollah Cerut sebab ngelat tak nak basuh pinggan bersama beliau. Pak Dollah Cerut memang cenggitu perangainya! Jeles letew beliau tak dak blog! Muahahahahaha.


K,BYE.

Kalau suka bole LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

Santan Manis Terkinja-kinja Bersama Jutawan Gedik!

Perghhhh... Tajuk entry haruslah Kontrobasi, Sensasi, Sengal & Seadanya. muahahaha. Apesal yang SM nak dok terkinja-kinja dengan Jutawan sebenarnya? Dah laa Jutawan, Gedik plak tu? Ape kes? Kalau Kiah Propa tahu mesti jadi Gosip-mosip utama kat Galaksi punya! kahkahkah *Sengal =D

Memang meroyan laa kalau SM dapat terkinja-kinja dengan jutawan. Memang hari-hari laa beliau(Jutawan) kena Pau kaw kaw punya dengan SM suruh belanja nasik lemak ikan siakap Pat Ploh Pat rasa tiap-tiap hari. Muehehehe. Sebenarnya cenggini ceritanya, haritu ada laa tertengok member Ofis SM dok kelebek satu novel nie. Khusyuk bebenor dia dok baca. Sampai orang kentut bunyi cam BOM Nagasaki pun dia boleh buat derrkkk je. hilang deria bau ke hape kawan aku sekor ni?Kehkehkeh.

SM tanya laa dia:

SM : Ko baca Novel apa tu? Kaler pink bagai?

Kawan SM : "Jutawan Gedik", Bapak best gila kut Novel nie! Nanti aku bagi ko pinjam, dah nak habis dah ni aku baca... nanti aku bagi ko ehh.

SM : Boleh gak sambil layan time bosan-bosan nanti.


Nie lah rupa, novel "Jutawan Gedik ngada-ngada tak henggat" tu.

Lepas habis beliau baca, terus beliau bagi kat SM. Waaaa... patutlaa beliau(kawan SM) baca sampai orang kentut mengalahkan bunyi Bom Nagasaki & bau hapak tak henggat pun dia boleh layan macam layan bau minyak wangi Fantasia je. First baca, memang terus nak baca sampai habis.

Sinopsis Novel "Jutawan Gedik" :

"Dia punya cerita, bermula selepas satu kelab Jutawan ditubuhkan di Sekolah Sri Bangsar. Pastu, ramai gak laa anak-anak orang kaya kat sekolah tu nak masuk kelab nie. Kononnya kelab ni hanya untuk anak-anak orang kaya saja. Satu kumpulan kat sekolah Sri Bangsar ni, memang kumpulan ni gedik nak nak mampus la! Nama kumpulanpun nak glamour je diorang ni. Kumpulan "The Wannababes"!

Kumpulan The Wannababes nie ada tujuh orang semuanya, antara kumpulan yang paling glamour & gedik kat sekolah tu. Lepas jee diorang dapat tahu kat sekolah diorang nak ditubuhkan Kelab Jutawan. Apalagi, macam meroyan tak henggat laa semua ahli kumpulan terkinja-kinja nak masuk. Diorang ingat, kelab nie hanya untuk anak-anak orang kaya je. Rupanya, tanggapan diorang silap sama sekali, Kelab nie hanya kelab usahawan biasa jee, bukannya kelab untuk anak-anak orang kaya ke hape ke. Saja je Cikgu Persatuan Kelab tu ubah nama, nak kasi ramai student sekolah tu join untuk masuk Kelab Jutawan tu. Padan muka korang The Wannababes gedik nak mampus!muahahaha

Sebab The Wannababes tercabar dengan cabaran Cikgu Persatuan kelab tu, Diorangpun join untuk masuk Kelab Jutawan tu, Diorang nak buktikan kat Cikgu tu bahawa diorangpun boleh dapat 1 Juta tanpa mengharapkan duit mak bapak diorang! Pastu bermulalah misi untuk mengumpul duit 1 Juta dengan cara yang paling gedik & mengada-ngada sekali daripada The Wannababes ni. Bapak gedik gila kut kumpulan nie berniaga. Kalau korang nak tahu macamana kumpulan ni berniaga dengan cara paling gedik dan glamour nak mampus! korang kena baca sendiri novel nie, tak larat nak taip panjang-panjang kat sini. Muehehehe =D"


Sebenarnya novel ni, dah lama dah ada kat pasaran. Tahun 2011 kut kalau tak silap SM. Novel bersiri nie pernah disiarkan kat dalam surat khabar Berita Harian.  Agak gedik dan terkinja-kinja jugak laa masa SM dok kelebek baca novel gedik nie. Serius felling gedik habis! Muahahaha

Niela Ain Maisarah yang cun-melucun penulis Novel nie. *Harap lepas nie dapat Novel free daripada Ain Maisarah, sebab bukan main melambung SM puji Ain. kehkehkeh *Gurau mintak pelempang!

Entry kali nie, memang  panjang menggedik serta menggoda macam kena miang keladi gamaknya. bhahahaha. Kalau korang nak beli Novel-novel hasil tulisan Ain Maisarah secara online, korang boleh jenguk-jenguk  kat kedai Pink beliau di Sini.

Selalunya, kalau gegirls-gegirls suka layan novel cintan-cintun je kan. SM syorkan korang try layan Novel tulisan Ain Maisarah tengok. Best siot, takdak laa cintan-cintun sangat. K,lah, Malas... nak menggedik lama-lama kat sini. Kang kena cop mamat gedik plak ngan korang kang. Mau aku lempang muka sekor-sekor. Muahaha. =D

K,lah... Daaaaaaa... (Eh, asal gedik nak mampus nie! Jahanammm! Bhahahaha =D)


P/S: Lepas nie, Kompom-kompom SM dapat Novel free dari Ain Maisarah! Kan Ain kan?(Nan hado jelah kalau Ain Maisarah baca blog merapu nak mampus ni!) Muahahaha.*Sengal =D

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

Ragam Tadika

Salam lepat pisang semua... Korang ingat lagi tak zaman kegemilangan korang masa mula-mula menjejakkan kaki kat Tadika dulu? Mesti macam-macam ragam yang terserlahkan time tu? Pengakuan yang agak malu jugak laa nak mengaku kat sini, dulu, SM pergi tadika tiga hari je. Sebab apa SM pergi Tadika tiga hari? Adalah.....kehkehkeh

Memandangkan pergi tadika hanya tiga hari je, teramatlah sentap nak mampus bila ada member-member tadika dedulu dok menghanjing-hanjing dengan penuh kesedapan hati-nurani diorang sahaja. Macam nak hempuk je sekor-sekor dengan tong gas kat atas kepala tu. Alaa... bangga letew, diorang menghadirkan diri kat Tadika dengan jayanya sampai dapat segulung sijil Tadika KEMAS kan. muahahaha =D

Takkan nak hempuk anak orang dengan tong gas macam main hempuk-hempuk bantal kat dalam bilik plak kan, kang tak pasal-pasal terus bermastautin kat dalam bilik besi sorang-sorang kang, dahh... ada makan minum orang jaga kat situ. Bhahahaha.

Kerana suka sangat nak pergi Tadika time kecik-kecik konyek dedulu*(Sambil Mata pandang ke atas tangan ke dada). Maka, tercetuslah kartun Tadika sengal kat bawah ni hah. Jom layan ramai-ramai sambil cicah biskut Merry ngan Tea Boooooooooo Boh panas. Muehehehehe =D


Suatu pagi yang nyaman bagaikan tengah menyantap nasik lemak sambal sotong ngan ice blended sampai tersedak  di Tadika KEMAS Kampung  Bunga Taik Ayam Kembang Setaman.















Achaner? Pernah terjebak jugak ke dengan perangai cenggini masa korang Tadika dulu? Kehkehkeh. Kartun di atas sekadar melepaskan kebosanan yang tidak dapat di bendung sahaja. Tak dak sangkut-paut langsung dengan yang masih hidup atau yang dah takde lagi di muka bumi nie. Kalau adak sangkut-paut jugak, secara kebetulan jelah kot. =D

Terasa rugi plak SM tak pergi Tadika dulu. Kalau tak, dapat buat perangai tak berprikemanusiaan macam kartun kat atas ni hah. Muahahaha. Walaupun tak pergi tadika, semangat untuk naik ke Darjah 1 sangat berkobar-kobbar time tu, sampai-sampai je kat sekolah terus menuju dengan jayanya kat dalam bilik darjah sambil duduk kat meja depan sekali. Siap memperkenalkan diri lagi kat kengkawan "Hai... Nama saya Santan Manis(bukan nama sebenar). Muahahaha. *Sengal =D

Oklah...  nak pergi menyantap lunch jap kat Cafee. Sambal udang dah tunggu tu, kang merajuk lark beliau(sambal udang) sebab SM tak santap beliau. Bhahahaha


BYE.

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

Selamat Hari Raya Aidil Adha!!!(Versi Pantun)

Sebab SM tak boleh nak pegi beraya sampai meroyan kat rumah korang. Terimalah beberapa rangkap pantun pasal Hari Raya Korban yang agak sengal dari SM sebagai kenang-kenangan. Testing! Testing! Testing! Muehehehe =D

---------------------------------------------------------------
Sembahyang subuh dengan Pak Zahabau,
Keluar berjoging sampai ke Setiuw,
Kat sini tadi gua tambat kerbau,
Kerbau gua dah hilang takut kena korban letiuw.

Keluar pekan beli kepok leko,
Kepok leko di lahap sampai tertungging,
Eh macam gua kenal je muka ko,
Ko yang tadi erk... beratur ambik daging?

Beli tepung gandum kat kedai Issabella,
Buat kuih bengkang di rumah cik Leha,
Patut laa lembu ngan kerbau cuak gila,
Rupanya harini dah Raya Aidil Adha!

Makan nasik bersama cik Ani,
Tak habis makan bagi kat Wawa,
Tadi gua rasa gua letak daging korban gua kat sini,
ko kebas erk...daging korban gua!!!

Muka tak lawa ko jangan segan,
Nak bagi muka lawa? tepek je bedak Sofi,
Pantun di atas sekadar meqoyan,
Salah & silap harap dimaafi.

Ok, tak naklah pantun banyak-banyak sangat. Kang tak pepasal je SM kena baling daging korban secara berjemaah ngan korang kan? mana tak kena balingnya, pantun di atas memang tak leh blah batu bertangkup. hahahaha.

Dulu SM ada jugak buat entry pasal Raya Korban nie. dalam banyak-banyak entry  Raya Korban. SM rasa entry Raya Korban NIE yang paling SKEMA sekali. Kalau korang nak tengok entry Raya Korban SKEMA tahap buah Petai tu, korang boleh tekan secara bersopan-santun di SINI. Rasa macam nak lempang je muka sendiri dengan kuali Cap Singer kalau baca balik entry tu. Muahahaha =D

K,lah, malas nak merapu banyak-banyak, SM akhiri dengan ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adil Adha! Semoga berbahagia sambil cicah ketupat dengan serunding kat rumah tu ye. bhahahaha =D


BYE.

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

Tips Mengilatkan Perabot Lama dengan Berkesan!


Harinie terasa macam nak kongsi Tips plak ngan korang. Raya Haji dah tak berapa hari lagi dah ni, pasti golongan mak-mak dok sibuk berlari-berkejaran sana-sini dok buat persiapan nak sambut Raya kan? Wahai golongan ibu, tak payah nak menggelabah sangat nak suruh hubby beli perabot baru bagai ye, pakai perabot lama sudah, Kang tak pasal-pasal time Raya, memasing sentap tak bertegur sapa plak kang, yelah, bertelagah tak dapat nak beli perabot baru. Bak kata pepatah "Kerana Perabot Sekor, Rosak Rumah Tangga Sebelanga". Muahahaha *Sila jangan guna peribahasa tersebut untuk jawapan exam korang.


Ok, dah puas merapu, meh sini nak kongsi achaner cara nak bagi perabot lama korang berkilat balik :

@Mula-mula korang lap dulu segala habuk yang telah sekian lama dok bertapak kat perabot lama korang tu.

@Lepas dah lap semua, ambik minyak kelapa Mak Dara, pastu gosok secara berhemah kat perabot tu. Masa tengah dok gosok perabot tu, kurangkan bercakap ok. Eh, asal plak kena kurangkan bercakap? Ye laaa..kalau korang asyik bercakap je, kerja tak jalan.. Tak gitu Cik Ainon? Kahkahkah =D *Abaikan.

@Siap!


Hasil daripada sapuan minyak kelapa mak dara itu tadi


Meja kayu bolat berkaki tiga.



 Rumah Panjang



Sofa yang berkulitpun boleh jugak. Kalau jenis yang berkain tu tak disyorkanlah, kang tak pepasal kena bawak keluar duit KWSP plak kang, yelah, kena beli sofa baru. Dah..... sentap laki bini. kehkehkeh =D



Benda alah yang berkaca-mata pun boleh jugak. *Saja try mengetest.


Achaner? nak berkawan dengan Syaiton Nirrajim jugak ke nak beli perabot baru? tak payah laa membazir  beli baru, guna je yang lama tu, Kompom ibu mertua kesayangan tak perasan punya. muahahaha.

Nak buat benda alah minyak kelapa mak dara ni tak payah nak pantang-pantang macam yang SM pernah cerita kat entry ni. Guna minyak kelapa Afrika biasa ja. Jangan guna minyak goreng ikan pekasam plak. Kang ada yang kena cucuh mercun dengan mak mertua kang. hahahaha

K lah, jumpa lagi next Entry, nak pegi main tom-tombak mak yong de dek jap ngan kengkawan. Bhahahaha =D


BYE.


P/S: KEPADA KAUM-KAUM BAPA, JIKA KAUM IBU MERENGEK MACAM MINTAK KEREPEK PISANG EMAS DIBAWA BELAYAR JE, NAK BELI PERABOT BARU, SURUH DIORANG TENGOK TIPS NI KAT BLOG SM. KEHKEHKEH =D

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)