Resepi Cekodok Oh Cekodok

Hari nie, rasa Terajin la pulak nak update entry....heheheh... Tajuk entry macam biasa laa merapu merempat tah hape2..kehkehkeh...S.M bab2 nak letak tajuk ni memang failed! Ok...semalam, dok melawat-lawat sekitar rumah, ternampak laaa setandan Pisang apa tah kat belakang rumah S.M tuu...macam buat karangan budak tadika laaa plekk...hahahah...

Pastu, dok tengok je pisang tu terasa macam nk buat CEKODOK plak...apa gi terus masuk dalam rumah, ambik pisau & Zap Zip Zup! dok menjahanamkan pisang tu...hahahahahha(gelak jin)...=D

Masuk je dalam rumah, ambik tepung gandum, garam, gula apa semua...bermulalah Operasi Masterchef kat Dapur...hahaha...(budget masterchef la konon, ntah jadi ntah x cekodok tu... heheheh=P)

Bahan-bahan pembuatan beliau :
  • 2 cawan pisang lenyek
  • 1 cawan gula pasir @ gula castor
  • 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu kecik garam



 godek2 suma bahan2 tu jadi laa mcam ni...nampak memang agak menggelikan sikit masa ni...nampak macam Teeeeeetttt.....hahahah ...korang, judge la sendiri ye...heheheh =D 








 Time dok tengah goreng... Hangiiittt sikit laaa... hahahha...




Persoalannya kat sini...pisang yang S.M ambik kat belakang rumah tu..x tau la pisang jenis apa? selalu orang buat cekodok guna pisang apa hah?ahhhhh....lantak laaaaa... janji boleh NGAP! sudehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....hakhakhakak =D









Nie laa....rupa dia bila dah kena lecur dalam minyak tadi...hahah...Hangit sikit macam tuan dia... hahahah








 

O.K ke K.O? hahahaha =D



Nie kira, Cekodok Handmade S.M laaa...hahaha...time tengah lapar memang ada je idea datang bertubi-tubi kat benak minda nie...seyez, S.M kalo lapor memang x reti nak dok diam... kalo lapor je pergi menjahanam kan diri laa kat dapur! cari amenda yang boleh sental...hahahahah ..


K,BYE!




P/S: Time nie, dok budget felling Masterchef...tu, yang semangat dok masak bagai tu..."MasterChef" laa sangat...kan? hahahahah =D







Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

20 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

nmpk gemok elok tu haaa..

ZATI LALOLA said...

wah sedap nye!! haha ok done follow! jom singgh blog zati,,
http://lotoflaugh-zati.blogspot.com

Kesuma Angsana said...

best saya suka klau kodok2 buatan sendiri ni..

FAMI said...

macam2 la dibuatnye klo dh lapo!!xgitu?

Diana Kasih said...

Wahhh S.M makan sorang2 jee, habis ke tue.. campak memang sedap rasa lapar pulak... kena dgn teh o panas, nyum2x

-saya juge suka sgt pisang goreng-

Bag elegant?: CL15BR | Nur Diana's Collections [Sesuai dgn harga tak?]

chemija said...

sedap nampak ^^

KorN said...

alahai rindu pulak cekodok dok dok mak aku kat kampung... mak..!!! nak cekodok mak.. hehehe

Santan Manis said...

hahahhaha...time nie perut tgh lapar...timbullah macam2 idea..heheh :D

buatbest said...

uit..lapo plak aku tgk~ haha

eziatul syahirah said...

sedapnya cekodokk! :D

Santan Manis said...

buatbest & eziatul syahirah: hahaha...mcm confident je buat ini cekodok.. :)

JaNnaH said...

bolat2 cecekodoktu.. huhuhu

Santan Manis said...

jannah: bollat2 mcm tuan dia laaa..ahahah :D

Siti Nurul Hidayah... said...

sedap cekedok dye

Aida Omar said...

gebu gitu cekodok SM.. :) hehe.. menjadi la tu tak la hanggit sangat.

Santan Manis said...

Siti Nurul Hidayah: tgk je sedap...bila mkn...kompom x nk dah...muehehehee

Santan Manis said...

Aida Omar: Gebu cam Tuan dia laa....hahaha *gurau :)

Santan Manis said...

Sedapnya! rugi SM x masuk masterchef.. komfom menang! :D

Santan Manis said...

*Kendong bakul angkat sendiri tu! x bleh blah! hahaha :D PEACE!

Fya Pelangi said...

eh, meh skettt. HAHA.