Bebudak Baik =)

Cara Nak Lajukan Broadband yg da Habis Limit

Rasanya, agak lama jugak S.M x Hupdate entry....maklum laaa...keja makin bertimbun n semak-samun tahap hutan Amazonn da kt kepala ni....hahaha...Harinie, tangan S.M terasa macam ringan pulak nk buat entry baru...blog S.M nie da bersarang semut daaa..sbb lama x update...

Ok,lah...arini S.M x nak citer pasal makan(dlm proses PENDIETAN 'sangat'... hehehe).....nak share sikit "info berguna" kat korang pasal macamana cara nak lajukan Broadband yg da habis limit..x kira la maxis ke, celcom ke, digi ke...cer try cara yg S.M nk bagi ni...

korang mesti rasa macam Frust Melompatkan, bila maxis or celcom hantar msg macam kat bawah ni...mula la nk maki-hamun x tentu pasal kat "Berokband" korang tu...hahaha...Opsss..terlepas plak... kihkihkih


Ok2...jangan nk maki-hamun x tentu pasal kat "Berokband" korang tuuu...nnti jiran sebelah dengar..x pasal2 gaduh ngn jiran sebelah plak kan..Tak mo3........ok jom S.M nak share macamana nk buat broadband korang seperti sediakala, walaupun daaa habis limit...lets go babehh! hahahah....


1.) Ok, sebelum nk start, pastikan "Brokband" korang tu daaa Connect, kalau x connect pandai2 la korang connect ye..hehehee...Tekan "Start" & korang cari "Run". dalam ruangan tu korang tulis "cmd" macam kt bawah ni....



Bagi yg pakai Window Vista or 7 , korang tekan "cmd" kat search tuee... & tekan "ENTER"!


2) Pastu akan keluar "Command Prompt" macam kat bawah nie...Korang tulis "ipconfig/all" & tekan "ENTER"...


3) Lepas korang tekan "ENTER", secara automatik dia akan keluar senarai connection macam kt bawah ni...pastu, korang cari Hardware Wireless korang (Nama Modem korang), pastu korang ambik number  "IP Adress" tu.....tgk gambar kt bawah nie...



4) Lepas da dapat number "IP adress" tu, dekat 'c:document and settings/cpmpact>' korang tulis "ping [no.IP adress korang] -t"...nak lagi detail tgk gambar kat bawah..lepas tuu tekan "ENTER" je..korang akan terima balasan macam gmbr kat bawah ni...kalo x keluar balasan mcm kat bawah ni maksudnya ada something x kena kt step korang td....



5) Lepas keluar benda alah "balasan" ni... korang biar je dia "berbalas" selama mana korang on9.....korang minimize kan laa benda ni masa korang on9 tuu...biar dia "balas" sorang2 diaaa....hahahah...

Proses "balas-membalas" nie, akan buat korang sentiasa ada connection dgn server, & akan cepatkan proses hantar & terima bucket, supaya bila korang bukak blog ke, youtube ke, twitter ke,facebook ke,tonton.com  ke hape ke kan... apa2 jelah aktiviti on9 korang buat selama mna korang on9 dia akan jadi cpat loading.......

Kepada sesapa yg pakai "Berokband" mcm S.M ni, tetiba je  korang dapat Msg "Cinta/rindu/sayang/darling2/" dari "penaja" broadband korang tu, try laaa buat cara yg S.M bagi nie. yg guna Maxis,Digi,Celcom ke..try laa buat tgk...setakat yg S.M buat jadi laaa...credit to Seven7 Holic blog, sbb sudi share benda ni dgn S.M....kalau x jd jugak...buatlaa sampai jadi ye... hahahah :D

Kalau nk share ngn member2  boleh jeee...tapi, kna laa 'credit' kat Tuan Punya Tanah jgk yee....hehehe :)


K,BYE!


P/S: Harap2 jadi laaa korang buat yeee...kalo x jadi jgn laaa dok Maki/Menghina/Mengutuk/Mencerca/Melantak/Melawak/Mengata kat S.M plak......kita sekadar mencuba, PC korang laa yg menentukan....hahaha...~peace~!





Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

10 comments:

cik.belog said...

nice one..

Liana Norazmi said...

whoaaaa boley try nih! nice. =D

Kesuma Angsana said...

tq gd info ni!

Santan Manis said...

try buat tengok laa...setakat yg S.M buat ni..berkesan jgk laaa. :)

sHiMi sHinHae~ said...

maklumat yg sgt bguna :)

AZILARINA TERMEZAI said...

sgt bergunaa :D

Santan Manis said...

share sekadar yg boleh :)

Akhelaken said...

nice sharing! thanks 4 the information :)

Santan Manis said...

Akhelaken: Wc :)

aQue alek said...

terbaikkkkkk