Bebudak Baik =)

TIPS:HILANGKAN ULSER MULUT DENGAN CEPAT

As-Salam...S.M sebenarnya baru sembuh dari "jangkitan" Ulser Mulut ni...Pedih kut...nak makan benda2 yang pedas lagi terseksa...meraung-raung dibuatnya...Orang cakap akibat panas..tu lah yang jadi ulser mulut tu...Ada gak yang cakap..."Tulah Mulut jahat Sangat, kan dah jadi "Ulser Mulut" tu..muehehe"...

Ada gak...pegi beli Obat kat Farmasi, tapi..x lega2 jugak..Tension.

Akibat dari kejadian tersebutlah SM nak share sikit Tips & Cara nak sembuhkan beliau(ulser) dari terus beranak-pinak kat mulut korang tuh...


 
-ULSER MULUT-






Antara Tips yang boleh digunapakai :


1) Ambikan Segenggam secubit garam dan letaklah kat tempat Ulser tersebut.(Pedih sikit T_T)

2) Boleh letakkan Ubat gigi...x kiralah jenama mendapun, kodomo lion ke, kodomo rabbit ke.. janji ubat gigi, jangan letak Ubat Gegat sudah..nanti , x pasal2 mulut jadi Seksi plak....muehehehe.

3) Atau, ambik sedikit Kapur Makan...ala yang Tok,Opah,Nenek,Tok wan korang makan dengan Sireh dengan Buah Pinang tu..hah,ambik kapur tu sapu kat tempat Ulser tu.

4) Boleh jugak try Minum Air yang bergas..dan biarkan seketika dalam mulut korang....air yang bergas nie contohnya Air Coke ke, 100 plus ke, Pepsi ke...ikut kesukaan tekak korang lah..hekhekhek....(Tips Dari Member SM)


Rasanya yang tu je kut setakat yg SM tahu...pasal letak Kapur tu Credit dekat Opah Tercinta laa... yg bagi Tips tu...(saja bodek lebih sikit,mna tau dapat duit raya lebih ke nnt kan...muehehehe) Tupun kalu dia bacalah kat blog ni kan..hahahaha...

Try lah buat mana tau kot2 OK Ulser korang tu...


K,BYE...


P/S: MACAM LAA....OPAH SM PANDAI BERTENET-TENET SANGAT..NAK BUKAK BLOG BAGAI....mueheheheh =D

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

38 comments:

Santan Manis said...

Kalau Ulser Korang x sembuh juga..sila dapatkan nasihat doktor :)

Nadzirah said...

bole sapu marjerin ^^

Santan Manis said...

Nadzirah:ouhhh...baru tahu...kalau sapu Chess x boleh ke...heheheh :)

eja samad said...

thanks info.. :)

Anis (BudakKecil) said...

Hahaha . kelakar la tapi bagus tips nie :)

Santan Manis said...

Anis : Tips yg merapu-meraban serah kt SM..mueheheh :D

Zamani said...

selalu guna garam je,cara terbaik! hehe..

Santan Manis said...

Zamani: Garam pedih dan cepat dan tangkas..melegakan..heheheh...:D

eimah siti said...

cik siti mmg slalu ada ulcer...tambah2 ni nak dekat bulan posa da...masa tuu la lagi byk ulcer...huhu...cik siti letak Bonjela..tak berani nk letak garam...huhu...http://eimah2328.blogspot.com

Santan Manis said...

eimah siti: betul2..time2,bulan puasa memang selalu jadi..sakit wohhhh...kadang2 bukak puasa mkn kurma ngn air je...pedih :)

abiwan said...

pernah kena dulu, kat belakang lidah dan di tekak. 3 hari tak leh nak makan..

minum air soya + oat + nestum .

time tuh lagi la berjauhan dari family, xde sape mau jaga..

Santan Manis said...

abiwan: thanks for information...new info for me...ingatkan oat utk kurus jeee...mueheheh :D

FAMI said...

ya allah...mmg la fami skang mulut kne ulcer..hari tu tergigit time mkn..kt bibir bwh depan lak tu...dh menjuih bak ning baizura dh...thanks sgt tips tu SM!!

Santan Manis said...

FAMI: laaaaa...ye ke?senasib laa kita kan...welcome :D

FAMI said...

keturunan kite sme kottt....????

Santan Manis said...

FAMI: No Komen...Muehehehhehee :D

Abbie Nichkhun said...

nak sembuh dgn cepat lagi, sila gosok ulser tu guna berus gigi kasi pecah, berdarah, tp nanahnya keluar hbs. korang akan meraung mcm org gila haha... tp keesokan pg nya, okey le... nk tahan sakit, makan panadol biar mengantuk peace! :D

Santan Manis said...

Abbie Nichkhun: nice info abbie. thanks ;)

Anonymous said...

Tips berguna paling lawak! hahaha :D

Anonymous said...

tq for the tip..btw betul ke kalau minum air gas bleh hilang??

Jae Hyun said...

thanks for the tips.....skarang nie tengah ulser...huhuhu...mmg pedih....

Jae Hyun said...

nie ngah gne garam....memang pedih....lagi lagi bile garam 2 kene ulser....memang sakit x hengat....

Shafawati Shamsuddin said...

kalau untuk budak2 ok ke cuba petua ni SM??

Shafawati Shamsuddin said...

kalau untuk budak2 ok ke cuba petua ni SM??

Anonymous said...

dah 3hri kna ulser mulut..

Anonymous said...

sakitnya kena ulser ni..sy kena ulser kt bibir bawah n gusi gigi sebelah ats..semua keja ank sy yg bawah tu sbb berlaga,yg atas tu sbb dicakar..mulanya luka n berdarah pastu tup2 tau2 kena ulser..

Qhaseh Nasairin said...

skang ni pun ngah kene ulser tp suh hubby beli bonjela kat farmasi..lega sket

Anis Natrah said...

best laa tips2 dye .. pndai SM buat lwk .. ulser anis ade kt lidah dan kt mulut .. sakit sangat .. dah cbe letak garam , sakit sngt2 .. tu yang try bukak SM pnye blog .. he5 .. anis nk try letak ubat gigi lah .. mntk2 cpt baek .. tenkiu SM ..

Anonymous said...

huh... dah letak garam dkt ulser .. sakit sangatt.. tips yang sangat berguna

Nora Zana said...

Ltk garam kt ulser.
Pedih sampai ngalirkan air mata..tp berdarah pula ulser tu..cepat2 kumur dgn air..darah still nak keluar tp terusan kumur dgn air..hopefully le baik terus lepas nie.

Anonymous said...

Ulser tumbuh kat dalam mulut...mcm mana nak letak garam..huhuhu sakit sangat...

Anonymous said...

Ada lgi tips .. Makan Aiskrim pon boleh lega .. letak aiskrim tuh kat ulser tuh .. esok tuh maybe lega .. saye dh try .. Alhamdulillah, lega :D

Anonymous said...

baru lepas sapu garam. berair mataa pedihnyeeee T.T

santosgusto said...

G farmasi cari ubat nie ORREPASTE ..xsakit lgsung mcm bonjela tu..da la sakit then xmujarab pon..sejuk dan sehari je da hilang..slmt mncuba! :)

santosgusto said...

G farmasi cari ubat nie ORREPASTE ..xsakit lgsung mcm bonjela tu..da la sakit then xmujarab pon..sejuk dan sehari je da hilang..slmt mncuba! :)

Anonymous said...

Aku dh mcm2 petua aku gne...sme je...lps ni nk gne pemuda lak...he2

55555 said...

Dkt semggu da nie.
Nk dkt jd kuruih dah bodi aku nih.

55555 said...

Dkt semggu da nie.
Nk dkt jd kuruih dah bodi aku nih.