Bebudak Baik =)

Tora Dan Ding Dang Datang Lagi! Jojopun Nak Datang Jugak!

Apekejadah tajuk kat atas tu? Ahhh...Abaikan.Hahahha.Sapa Tora, Ding Dang ngan Jojo ni? Kawan SM kah beliau? atau pernah menjadi bekas Aweks-aweks SM satu masa dahulu? Oh Tidak! Yang pasti Tora, Ding Dang dan Jojo bukanlah Manusia biasa mahupun Hantu Setan Jembalang ye. Alahh...takkan korang tak ingat, natang Tora, Ding Dang ngan Jojo ni femes almos-diamore zaman kanak-kanak 90an dulu. Tak ingat jugak? Meh sini nak perkenalkan diorang sekor-sekor. Muehehehhee =D


 
 Nielah Tora, Pensel Beroda ngan Wisel cenonet kacang bersalut coklat die tuh.Muehehehe




 Yang nie lark Ding Dang, Kucing yang macam doraemon lari-lari kat atas kacang bersalut coklat sampai tak hengat nak balik rumah tuh. kehkehkeh.




The last one is Jojo, Cover depan dia ada tiga sekawan iaitu si zirafah gonjeng, si badak sumbu senget & si burung dodo yang nak tak nak je duduk.(Memandai je SM kan?Muehehehe.Ghasak!)



Ok dah kenalkan sapa Tora, Ding Dang & Jojo nie. Yang pasti Tiga sekawan nie ialah Toyboxs yang femes-almos di zaman era keanak-anakkan 90an dulu. Nie antara benda alah yang SM suka nak beli masa zaman tu. Kalau natang Tora ngan Ding Dang ni harga dia lebih kurang Sehengget lebih kut kalau tak silap. Kalau natang Jojo tu plak nak dekat dua hengget. Memang Kopak laa duit Ibunda & Ayahanda tercinta time tu kalau nak beli benda alah nie tiap-tiap hari.

TORA datang lagi!!! Masa tu Iklan ni memang Top laa time tu. Kalau keluar je iklan ni kat TV. Mesti meroyan kumpul duit sekolah nak beli natang Tora ni. Time tu, SM cuma nak mainan je, benda alah Kacang bersalut Coklat kat dalam kotak tu tak henginpun. Kekadang campak bagi Kucing makan je natang kacang bersalut coklat tuh. Dahhhh.... berkawan dengan Syaiton Nirrajimmm time tu! yelah, membazir! ish,ish,ish,ishh... =D

Nielaa benda alah kacang bersalut coklat Tora tuh



Time tu, sapa yang selalu beli benda alah Tora, Ding Dang ngan Jojo ni boleh dikategorikan sebagai orang senang jugaklah. mana tak senangnye, kalau sekotak nak dekat 2 Hengget tuh!

Antara ketiga-tiga Toyboxs ni, Jojolah yang paling best bagi SM. Mainan dia selalunya gempak-gempak jee. Ding Dang tu paling cikai yang SM pernah dapat pun Rantai je. Takpun, benda alah Sticker tu je. Agak bengang jugaklah kalau dapat mainan yang kita tak Target nak dapat. Nak-nak pulak kalau dapat getah ikat rambut!! Apa lagi, habis laa natang Ding Dang tu kena carut-barut oleh SM! padan muka ko Ding Dang!sapa suruh ko bagi aku getah ikat rambut!Muehehehe =D

Ding Dang & Tora!



Time tu, memang berazam laa..Kalo da besar nanti, dah ada duit nak beli natang Tora, Ding Dang ngan Jojo ni banyak-banyak. Azam hanya tinggal azam je lah sekarang ni, Nafsu untuk beli Tora, Ding Dang ngan Jojo ni hilang macam tu je. memangla, time tu masih di zaman hingusan lagi, sekarang ni da besar gedabak mengalahkan gedabak keretapi. nak beli Tora, Ding Dang ngan Jojo ape lagi . hahahahaha.

Tora Datang Lagi! Trademark iklan ni. Muehehehe =D


Sekarang ni tak tau laa plak, ada lagi ke tak ketiga-tiga Toyboxs ni. Selalu SM pergi kedai runcit pernah jumpa ngan Tora je. Ding Dang ngan Jojo tak pernah terserempak plak. Waaaa...ko ingat Ding Dang ngan Jojo tu kawan pak cik tiri sebelah nenek angkat ko nak terserempak bagai! Muahahahaha =D



Ding Dang, Tora & Jojo tidak dapat dipisahkan!kehkehkeh.


Yang pasti, Ketiga-tiga Toyboxs nie memang Legend laa zaman kanak-kanak 80an, 90an dedulu. Sampai mak ngan ayahpun pening kalau anak-anak mereka merengek-rengek macam mintak penampor nak beli natang Tora, Ding Dang ngan Jojo nie. Hahahaha.

Korang pernah tak terjebak dengan benda alah Tora, Ding Dang & Jojo ni masa kecik dulu-dulu? Ke SM sorang je yang meroyan dengan benda alah tiga sekawan ni? Hahahahaha. =D


K,BYE.


P/S:POKAI DUIT KALAU HARI-HARI ASYIK NAK BELI JOJO JE. JOYAH TAKDE KE?MUEHEHE. =D

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

41 comments:

Santan Manis said...

Skang ni kalau nak gantikan benda alah Tora tu Kinde Bueno...

Sebiji nak dekat 3 hengget tuuu..Sentap. mak ngan ayah! hahaha =D

Kesuma Angsana said...

teringat kisah dolo2 hehehe

Santan Manis said...

Ape cer ngan dolo2 tu Kesuma? hahaha =D

SyamimiNazifa said...

dah lame gila tak beli benda ni haha xD

Santan Manis said...

SyamimiNazifa:Sekarang x tau laa..ada lagi ke x jual. kalau ada kasi tau ye.hahahaha =D

GreenSejukhati said...

wwaaa ! mkanan maso kocik2 dolu lah ! ehehe

Santan Manis said...

GreenSejukHati:mahal benda alah ni time kecik2. kehkehkeh

Hidayati Mohamed said...

Mak aih... kak ingat kak & adik2 kak je yang tergila-gilakan natang 3 bradek tu. Mak kak sampai seram sejuk nak bawak kiraorang p kedai.. sal baru selankah masuk kedai.. mak2 nak Ding Dang... datang adek.. nak Jojo nak Jojo nak Tora jugak... Penah merasa cubitan dasat mak sal mintak benda alah ni taim2 tengah bulan. Hahahaha amik kau.

Santan Manis said...

Hidayati Mohamed:hahahah...akak pernah kna cubitan dasat mak akak. SM mak suruh rebus kotak Jojo tu, minum. kehkehkeh. macam2 =D

Nira said...

tora dtg lg hee..nk tau time sy kcik mmg gile sgt bnda ni hu.lam 1 ari ntah brape kali p kdai smata2 nk bli bnda alah ni...xnk tn kdai prsan tiap kali g tkar bju n kaler lain2....hee

Santan Manis said...

Nira: hahahah..kenangan bersama tora.kehkehekeh :D

sedutzone said...

heheheh...nice...teringat zaman kecik2... ahakz

ahmad zarif said...

mane nak dapat tora skang ek? tringat kat coklat die yang bes tuh. hehe

~ Cik LuLu ~ said...

Tora mnjadi kegilaan diriku dahulu ; p

hnahdy said...

dalam tu ada mainan, kad dan biskut coklat..hehe murah ja ding dang 80 sen. tora rm1.20 kot

Aisar Shazni said...

Waa !! XD Jojo pling best sbb kotak bsr,mainan die pn best2 je.HAHAHA ^^

Santan Manis said...

sedutzone: Tora...Tora..Tora. kehkekehe

Santan Manis said...

ahmad zarif: best ke coklat tu? Muehehehee.. =D

Santan Manis said...

~cik Lulu~:Sama laa kita. Jojo x gila sgt kat dia. MahaL!!! muehehhe =D

Santan Manis said...

hnahdy: Peminat setia Tora ngan Ding Dang nih! hahaha =D

Santan Manis said...

Aisar Shazni: Pokai laa kalo beli JOJO tiap2 hari Aisar. Muehehehee :D

Santan Manis said...

Aisar Shazni: Pokai laa kalo beli JOJO tiap2 hari Aisar. Muehehehee :D

Cik PensiL said...

sekarang semua tu dah mahal la dari dulu .
tapi tak best pun, mainan macam budak2 tak sesuai untuk SANTAN MANIS :p
haha .

Santan Manis said...

Cik PensiL: ni cite time dulu2 la cik Pensil. buang tabiat laa kalo da besar gedabakpun nk main lg bnda ni. x gitu cik PensiL.Kehkehkehkeh ^^

lynenotsocute said...

lyne suka betul dgn jojo dulu..arie2 mntak mak duit nak pergi beli..ngeee

Arham Md Ali said...

Dulu time sekolah rumah kumpul duit beli benda ni la, terutama Ding Dang. JoJo jarang beli sebab mahal, rasa RM2 satu.

Cik Ain said...

masa tua2 dulu suka sangat beli hat tu tapi dah muda2 ni suka beli kadberi,kinder bueno,kinder joy muehehehe

Santan Manis said...

lynenotsocute: hari2 ke beli Jojo?? kaya Tokey Jojo tu Lyn.hahhaa :D

Santan Manis said...

lynenotsocute: hari2 ke beli Jojo?? kaya Tokey Jojo tu Lyn.hahhaa :D

Santan Manis said...

Arham Md Ali: ha'a rasanya 2 hengget kut benda alah Jojo tu Arham.

Santan Manis said...

Cik Ain:Untunglaaa...hahhaha :D

Maria Menado~ said...

lama gila kot xbeli n xjumpa semua ni... dulu iklan bukan maen lagi kat tv.. sekrang xde iklan lagi da~

yana yani said...

wah zaman nostalgia dulu2 nih..haha

Santan Manis said...

Maria Menado: ha'a kan maria. gempak je iklan Tora tu dulu :D

Santan Manis said...

Yana Yani: hahahha...betul ;D

FAMI said...

men tikam2 pon best gak...bungkus pakai srat kabar..pastu dpt menan n kopok yg mcm masuk angin tu..tpi time kecik2 bodo beli jgak!hahhaha

Santan Manis said...

FAMI: hahaha...tau xpa.kopok masuk angin tu x bley blah tu fami. kehkehkehkeh :D

umishahirah. said...

aaaa rindunyaa. tapi sekarang kan adik umi pulak yang rajin beli semua ni. teringaat pulak zaman muda mudi dulu weehuu ;)

Chuu Muqhlis said...

sedey betol mse kecik kemain susah nk dpt menatam ni, hentak2 kaki nangis bawah bantal pon belum tentu dpt., oh pujaan hatiku! XD

Santan Manis said...

umishahirah: umi pow kat adik2. hahaha :D

Santan Manis said...

Chuu Muqhlis: Poojaan hatiku. hahahaha =D