Pantang-Larang Tok Nenek Dulu-Dulu Sebab & Musababnya

Korang masih ingat lagi pantang-larang tok nenek dulu-dulu? Mesti semua pernah disound ataupun ditegur sampai tersedak masa tengah makan biskut Pat Sagi oleh Nenek/Atok/Opah/Tokwan/Tok/Grandpa/Grandma jika cucu-cicit mereka buat perkara yang tidak menyenangkan di mata mereka kan? (Tabik spring Toing-Toing sapa panggil dekat Opah beliau dengan panggilan grandpa or grandma nie, Currlass!!! Muehehee)

Dulu, masa time SM kecik-kecik, benda yang orang larang jangan buat tulah yang gatal kaki ayam sangat nak buat tu. Pastu, apa lagi, tiba-tiba je mangkuk jamban melayang kat atas kepala, kena bedal dengan mak SM, Sebab degil macam ayam tak dapat dedak time tu! Kehkehkeh. =D

Antara sebab & musabab pantang-larang yang Opah SM selalu dok bising-bising sampai juling telinga dekat SM mahupun sepupu-sepapat sekepala dulu-dulu:



1)Jangan menyanyi kat dapur time masak Roke'ah oiii...nanti ko dapat suami Tua-bangka.

Betul ke Statement ni? kalau menyanyi kat dapur time masak akan dapat suami tua? Sebenarnya, maksud yang nak disampaikan ialah agak buruk perangai lah, jika seorang anak dara tu menyanyi kat dapur sambil bergoyang-gerudi macam orang gila meroyan je time dok masak tu kan? Manalah tahu, Lauk yang dimasak tu tiba-tiba hangus ke, meletop ke, terlebih gula ke, silap haribulan boleh terbakar rumah. Sebab tu laa diorang(orang tua dedulu) tak bagi menyanyi kat dapur time masak, nanti hilang kefokusan nak masak.kehkehkeh.




2)Kalau bagi barang dekat orang, tak boleh ambik balik nanti siku ko jadi buruk.

Perghh!! terus rasa macam menyesal tak henggat bila tersilap bagi barang kat orang yang bukan sepatutnya kan. yelah, kang, kalo ko ambik balik barang tu, siku ko jadi seburuk-buruk alam! nak taknak terpaksa pasrah jelah. Muehehe. Ok, maksud tersirat kat sini ialah agak tidak elok & keji perangai disitu jika sesuatu barang yang diberi kepada orang, korang mintak untuk dipulangkan semula. Sedangkan dalam Islampun ada mengatakan "Tangan yang memberi, lebih baik daripada tangan yang menerima". Tak gitu Cik Ainon? =D




3)Jangan duduk atas bantal nanti buntot jadi bisul.

Sebenarnya, best duduk atas bantal nie. Time SM kecik-kecik, part duduk atas bantal laa yang selalu diaplikasikan dalam kehidupan seharian.kehkehkeh. Sebab & Musabab tok nenek kita pantang sangat kalau ada cucu-cicitnya landing baek punyer kat atas bantal tu, yelah, bantal tu kan untuk letak kepala, bukan letak buntot, nak-nak plak, time adik-adik kita duduk main kat atas bantal tu tiba-tiba dia kentut ke, cirit ke, kencing ke kat atas bantal tu, tak ke naya tu!




4)Masa baring jangan angkat kaki nanti Mak Ayah meninggal

Agak kurang sopan di situ, kalau tengah baring tu dok angkat kaki macam budak tak cukup umur je, nak-nak kalau yang pakai kain masa tengah baring tukan, pastu dok angkat-angkat kaki macam mintak pelempang je, kalau bulu kaki tu santek macam bulu kucing Parsi takpelah jugak, nie mengalahkan hutan tropicana! Kutu babun masukpun boleh sesat. sebab tu laa agak kurang manis kalau tengah baring tu dok terjuntal-juntal kakinya,hah. Takdak kena-mengena dengan mak meninggalpun sebenarnya. =D

Buku ABC menglahkan buku orang ambik PHD! semangat betul budak nie,anak sape....lah kan?Muehehehe



5)Kalau makan suka ubah tempat, nanti dapat bini ramai.

Perghhh!! Suka je kalau benda nie betul-betul jadi kenyataankan, kaum-kaum Adam sekalian!! Muahaha...masa kecik-kecik dulu kalau Opah sound je "jangan makan ubah tempat, nanti dapat bini ramai", terus senyum sampai ke subuh, tak gentar langsung dengan Ugutan tersebut! Jahanam punya Cucu! Bhahahaha! maksud yang nak disampaikan ialah nampak tidak tertib dan tak sopan disitu, kejap-kejap ko makan kat dapur, kejap-kejap ko makan kat bilik air, kan tak senonoh namanya tu. Orang tua dulu-dulu nak ajar kita supaya tertib masa makan. Wahhh!! berfalsafahlah plak..Muehehehe =D





4)Anak Dara tak boleh duduk atas tangga tak tentu pasal, nanti takda orang nak masuk meminang.

Andartu laa korang anak-anak kedara sekalian! Tulah, sapa suruh duduk kat atas tangga tu, kan dah takde orang nak masuk minang! Sebenarnya, takde kena-mengena langsung istilah takde orang nak masuk meminang kalau duduk atas tangga tu hah. yelah, Agak tidak manislah kalau korang(anak kedara) duduk bertenggek kat atas tangga tu, Nak-nak plak kalau duduk pose seksi-seksi kat atas tangga tu. Mahu terlucut kopiah Tok Imam kalau tengoknye hah. Kan tak sopan tu. Baik masuk rumah, duduk atas sofa empuk gebus tu, lagi selesa! Muehehehe =D




7)Jangan main nyorok-nyorok waktu senja, nanti kena nyorok dengan Momok a.k.a Hantu Jembalang.

Sapa yang nak, kena nyorok ngan hantu jembalang tu semua kan? Nak tak nak terpaksa laa akur berhenti main, dek, tak nak kena nyorok dengan hantu jembalang. Kang tak pasal-pasal free je dapat bergurau-senda dengan langsuir kang. Muahahaha. Maksud tersirat kat sini ialah time-time senja kan, orang nak sembahyang maghrib, yang korang sedap jee dok bedal main Tom-tom bak mak yung dedek lagi time-time maghrib tu, Apesal? Manalah tahu, terjatuh dalam sungai ke hape ke masa tu, kan dah menyusahkan orang tua kita, sebab tulah orang tua dulu-dulu cukup pantang Tok Nenek kalau ada di kalangan cucu-cicit diorang dok main waktu senja.

Nama cucu bukan main retis!!! Bhahahaha


Ok, tujelah serba sikit Tokwan Santan Manis nak berleter kat Cucu-cicit sekalian hari nie. So, Ingat pesan Tokwan, jangan dok buat perangai tak senonoh macam kat atas ni hah. Buruk kalau orang tengok. Nanti, kalau korang duk buat perangai tak senonoh macam kat atas ni, Tokwan tembak korang pakai senapang Buluh!! Padan muka korang! K,lah, Nenek dah panggil Tokwan ajak makan Spagheti nie, Tokwan Chaww dulu yee! hahahahaha =D


BYE.


P/S: SEBENARNYA, BANYAK LAGI PANTANG-LARANG TOK-NENEK DULU-DULU. NIE BARU SUKU.

Kalau suka boleh LIKE =D

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

64 comments:

Santan Manis said...

Pantang jangan tak pantang! Muahahaha =D

Kesuma Angsana said...

mmg cukup byk pantang larang org dulu2 !

Santan Manis said...

KA: ha'a kan :)

Cik Ain said...

ahahhaaa...besz la baca sabil gelak guling2 nih

Santan Manis said...

Cik Ain: jangan guling2 sampai ke luar sudah laa Cik Ain..hehehe :D

لين Si Pipi Merah said...

hehehe baca entry sambil gelak :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

pantang larang sbnrnnya byk, ni yg biasa di dengar.

shiyda said...

hahahhaa , lawakk ! :P sengih sorg2 :P

zuhdi sanusi said...

pantang lrang ni bgus., yang tak bgus nya bila pantang larang ni da jadi cm benda yang wjib dan kena pcya bulat2.,

miss fluffy said...

huhu...klu nenek ada mmg mcm2 pntg lrg yg keluar ha...tp yg buruk siku tuh dasyat~heeee

Santan Manis said...

Lyn: :). thanks Lyn sbb sudi pilih SM utk blog direview ;)

Santan Manis said...

Leeza: betul2 leeza, ni baru suku, berlambak lagi sebenarnya leeza :D

Santan Manis said...

Shiyda: :)

Santan Manis said...

Zuhdi: betul ru Zuhdi, yg x bagusnya kalau budak2 terus percaya bulat2 ttg pntg larang ni suma.

Santan Manis said...

miss fluffy: setakat nie, SM x pernah lgi laa buruk siku. Muehehehe :D

SCA said...

jangan tulis nama guna pen merah nanti mati..lol ~

Santan Manis said...

SCA: ishhhh...dashattt sangat tu SCA :D

Kesuma Angsana said...

sedikit tentang awak di blog KA
http://kesumaangsana.blogspot.com/2012/10/kata-kita-pantang-larang-kata-depa-petua.html

♥♥szumika sakni♥♥ said...

hahhaha....besa la....bnyk pantang lrg da baiknya jgk spya kita x kua jaq...huhu

timm_bill said...

comel..hik3..

Santan Manis said...

KA: Tengs KA Tag nma SM kat blog. Terharu sangat T_T :).tenggss4!!!

Santan Manis said...

Szumika sakni: betui2...tpi ada bruk baiknya jgk laaa pntg larang suma ni.:)

Santan Manis said...

Timm bill: tq Timm ;)

hafiz hafizol said...

betol2.. nie antara petua org tua supaya kita lebih sopan dan beradab.. haha :)

Nur Syafinas said...

kemain lagik (:
semua pantang nih bedal jeh sebab mang tak betul pun ..
cume kene sound jelah nan mak apak perangai tak senonoh XD

Santan Manis said...

hafiz hafizol:ha'a...tanpa orang tua siapalah kitaa..chewaahhh :D

Santan Manis said...

Nur Syafinas: Samalahh kita...x pantang langsung.muehehehe :D

aini shahroni said...

wah..bestlaa blog awak..
camner buat gmbo tu gerak..
suka suka...

Mayang ABDUL RAZAK said...

salam kenal... comel tul katun2 tu .. dan tentunyer mmg byk pantang larang org dedulu.. jom ainggah blog saya plak...

FAMI said...

pantang nenek moyang aku org wat entry best aku xbace..hehhe..best la!!

Santan Manis said...

Aini:tengs aini :)..ouhh...cuma guna photoscape jee nk buat tu ;)

Santan Manis said...

Mayang ABDUL RAZAK: salam knal jgk ;)..

Santan Manis said...

Fami: memang pantang tok nenek laa kan fami?muehehehe :D

Cik Yaya said...

btol3..kalo dickap pntng lrng owg dolu-dolu mmg bnyk..tp tu sume sbnrnyer nak bg budak2 senang phm spy xwat pkra tu..tapi pon xelok jgk kan..kekadang smpai ke besor deme ingt bnda tu btol..huhu..

-comel giler krtun tuu..lawak je =D-

Santan Manis said...

Cik Yaya: ha'a sokong Cik Yaya patratuspatbelas persen :).bdk2 selalunya senang percaya apa yg kta bgtau kat diorang :)

Anonymous said...

Lawak laa SM nie...selalu2laa...update entry baru, x sabar nak baca! hehehe

izan mama mia said...

yer,,tu baru sikit,..byk lagi tuu

Santan Manis said...

Anonymous: thanks atas sokongan anda wahai anonymous yg x dikenali ;) hehehe

Santan Manis said...

izan: ha'a...betul tu izan..ni baru suku :)

Santan Manis said...

izan: ha'a...betul tu izan..ni baru suku :)

Fendy said...

Jangan main dengan payung..nt ular masuk rumah...haha

Santan Manis said...

Fendy: hahaha...kalau time ujan bnyk laa ular dok berkeliaran...hahaha :D

Cik Nur said...

kalau mian senja2 bukan kena sorok dengan jembalanglah...

tapi nanti kena sorok dengan hantu kopek....hahahahaha..!

tak tahu betul ke tidak, tgk budak zaman skarang selamba je main time senjakan,..

shadaazmi said...

hahaha...btol2..org2 dlu2 mmg suke buat pantang larang..semua xboleh..

Eiyra Shaheira said...

Betul ke eahh ?? btw post la lg pasal entry mcm ni syokk xD

Santan Manis said...

Cik Nur: Setakat S dok main waktu senja tak pernah lagilahh kna nyorok ngn hantu Kopek Cik Nur.kihkihkih :D

Santan Manis said...

Syadaazmi: ha'a betul tu syada.. :)

Santan Manis said...

Eiyra: x betulpun eiyra..tapi ada maksud tersirat laa sebalik apa yg diorang lrang x boleh buat tu..ikut mood gak eira,kalau rajin terupdate laa entry,,kalau x berlumutlaa jawabnya...hehehe :D

D.A.N said...

masyuk giler entry...done follow...

Santan Manis said...

D.A.N: thanks yaw for follow! masyuk jgn tak masyuk..kihkihkih ;D

Anonymous said...

SM bila nak update entry baru nie...x sabar nak baca niee...huhuhuh :'(

Santan Manis said...

Anonymous: Thanks...atas sokongan anda wahai anonymousku sayang! =D

Santan Manis said...

Anonymous: Thanks...atas sokongan anda wahai anonymousku sayang! =D

norazis said...

org dolu2 buat pantang larang bukan saje2,,ada pengajaran dan maksud yg tersirat..ini bermakne org dolu2 tu berlapek kalu nak bercakap...tapi org tu faham2 sndr la maksud sebenarnya..

Santan Manis said...

norazis: sokong Kak nora tiga ratus pat belas persen!!! =D

Secrets of A Teenage Girl said...

mmg banyak sgt pantang larang.. tp kadang2 langgar jugak..hehe

Santan Manis said...

Secrets: hahaha...sama laaa kita Secrets.. :D

Anonymous said...

Sakit perut aku gelak. wakakakaka =D. SM buat laa lagi entry macam nie. Best Broo :D

Anonymous said...

Hahahah...bapak klakar nk mampus! =D

Santan Manis said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

hidung masing2 mcm serompang kapal! :D

Nur Amalina Maisarah said...

Follow sini :D
hebat-2 la cartoon..suke bace :D

haniem said...

mmg byk tul pantang larang yg kdg2 tak logik bl pikir....but ada rasionalnya.... :)

Zilazaza said...

Best laa entry2 SM :)