Tips Mengilatkan Perabot Lama dengan Berkesan!


Harinie terasa macam nak kongsi Tips plak ngan korang. Raya Haji dah tak berapa hari lagi dah ni, pasti golongan mak-mak dok sibuk berlari-berkejaran sana-sini dok buat persiapan nak sambut Raya kan? Wahai golongan ibu, tak payah nak menggelabah sangat nak suruh hubby beli perabot baru bagai ye, pakai perabot lama sudah, Kang tak pasal-pasal time Raya, memasing sentap tak bertegur sapa plak kang, yelah, bertelagah tak dapat nak beli perabot baru. Bak kata pepatah "Kerana Perabot Sekor, Rosak Rumah Tangga Sebelanga". Muahahaha *Sila jangan guna peribahasa tersebut untuk jawapan exam korang.


Ok, dah puas merapu, meh sini nak kongsi achaner cara nak bagi perabot lama korang berkilat balik :

@Mula-mula korang lap dulu segala habuk yang telah sekian lama dok bertapak kat perabot lama korang tu.

@Lepas dah lap semua, ambik minyak kelapa Mak Dara, pastu gosok secara berhemah kat perabot tu. Masa tengah dok gosok perabot tu, kurangkan bercakap ok. Eh, asal plak kena kurangkan bercakap? Ye laaa..kalau korang asyik bercakap je, kerja tak jalan.. Tak gitu Cik Ainon? Kahkahkah =D *Abaikan.

@Siap!


Hasil daripada sapuan minyak kelapa mak dara itu tadi


Meja kayu bolat berkaki tiga.



 Rumah Panjang



Sofa yang berkulitpun boleh jugak. Kalau jenis yang berkain tu tak disyorkanlah, kang tak pepasal kena bawak keluar duit KWSP plak kang, yelah, kena beli sofa baru. Dah..... sentap laki bini. kehkehkeh =D



Benda alah yang berkaca-mata pun boleh jugak. *Saja try mengetest.


Achaner? nak berkawan dengan Syaiton Nirrajim jugak ke nak beli perabot baru? tak payah laa membazir  beli baru, guna je yang lama tu, Kompom ibu mertua kesayangan tak perasan punya. muahahaha.

Nak buat benda alah minyak kelapa mak dara ni tak payah nak pantang-pantang macam yang SM pernah cerita kat entry ni. Guna minyak kelapa Afrika biasa ja. Jangan guna minyak goreng ikan pekasam plak. Kang ada yang kena cucuh mercun dengan mak mertua kang. hahahaha

K lah, jumpa lagi next Entry, nak pegi main tom-tombak mak yong de dek jap ngan kengkawan. Bhahahaha =D


BYE.


P/S: KEPADA KAUM-KAUM BAPA, JIKA KAUM IBU MERENGEK MACAM MINTAK KEREPEK PISANG EMAS DIBAWA BELAYAR JE, NAK BELI PERABOT BARU, SURUH DIORANG TENGOK TIPS NI KAT BLOG SM. KEHKEHKEH =D

Kalau suka boleh LIKE =)

Jom mengomen-ngomen Kat Bawah Nie :)

47 comments:

Santan Manis said...

Selain dari ni, ada cara lain lagi x korang nk kasi perabot berkilat? :)

Ikhmal Malique said...

minyak kelapa, itulah kuncinya,huhu, nice bro. raya nanti boleh la aku kilatkan perabot2 yang ada kat umah ni.

:: Mrs.Eady :: said...

good sharing!

mama_saly said...

oke..gd idea tu..bleh la sy try.raya dh dekat..berkilat nnti..hehee.TQ SM...!!

Santan Manis said...

Ikhmal: Torai jgn x torai Ikhmal.hahaha :D

NM02 said...

sental kat sofa tu, tak melekat kat baju ke minyak tu dik nun?

Santan Manis said...

Mrs.Eady: Tengs bro :)

Santan Manis said...

mama_saly: sama-sama mama :)

Santan Manis said...

NM02: kalau sofa tu. taruk sikit2 je NM02, insyaallah ok ;)

Anonymous said...

Selamat duit saya SM! nak kena bagitau isteri ni.. hahaha..thanks SM ;)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Santan Manis said...

Anony: sama2 :)

MarliaMarble said...

Kalau dah nama minyak tu,semuanya boleh berkilat...hehe..tapi nak try jugak guna minyak kelapa.Berhabuk perabot kat rumah tu..=D

trah zain said...

eh, tlg buat kt rmh sy sekali la,,haahaa

crax_up said...

terbaek...!!!!

Santan Manis said...

Marlia: betul2... torai jgn x torai :D hahah

Santan Manis said...

trah: bole jaa trah... satu perabot charge 5o hinggit..muahahaha :D

Santan Manis said...

crax_up: hahaha...tengs :)

sarahhernyzar said...

tips yg bagus. boleh apply kat perabot dlm umah ni haha. mesti mak terkagum jap :p

norazis said...

umah KN xder perabot kayu yg mahal2..hak bese2 jer..tengok msh elok lg..lap2 habok jer..

Santan Manis said...

Sarah: hahaha...torai sarah jgn x torai :D

Santan Manis said...

KN: xpa KN, yg biasa pun boleh :)

Anonymous said...

hahaha..best gila Tip ni, first time baca tips yg berguna + lawak..hahaha ..terbaek laa SM :D

Santan Manis said...

Anonymous: tengs ya anonymous, spport my blog :)

✿ Nur Syafinas ✿ said...

wohoo .~
try this at home .!
tips cantik untuk ditujukan Si Ibu :)

Santan Manis said...

Nur Syafinas: okeh finas. hehehe :D

elyna mirsada said...

gud tips..hehe.abis le minyak kt dapur jp ag

Santan Manis said...

elyna: hahaha... kompom berkilat habis ..kehkehkeh :D

unsecretostory said...

dulu pernah buat jugak . gosok dekat buah untuk hantaran . pehh mengancam jadi nya :D

Santan Manis said...

unsecretostory: thanks 4 sharing unsecretostory ;D

Anonymous said...

Nak kna cuba ni..tq SM :)

KorN said...

bilik aku ade tilam jer. haha.. boleh ke nakk lap tilam aku gune mende minyak ni? ekekekeke

Kesuma Angsana said...

tq share ye SM bagus tips ni!

Sayidah Nafisah Ruslan said...

berguna jugak ni :)
nanti nak buat projek ni dengan adik2lah.. lagipun kat umah ni tak banyak perabot..hehe

Santan Manis said...

Anony: ok2 anony :)

Santan Manis said...

Korn: ko jgn Korn. kang x pepasal tdur luar kang. muahahahah :D

Santan Manis said...

KA: welcome KA :)

Santan Manis said...

Sayiddah: bereh boh! :D

Anonymous said...

Berkilat terus tu SM! :D

hnahdy said...

suka tengok design2 perabot la.. unik kan..

Santan Manis said...

Anonymous: hahaha... sememang harus Adabi..eh silap... hehehe :D

Santan Manis said...

hnahdy: ha'a... betul tu :)

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

b rape lama agaknya boleh tahan ek...

fadz said...

guna minyak rambut bole x dik?.. XP

Aida Omar said...

Boleh tak guna minyak api? :P hahaha.. tips berguna nie boleh try nanti..

amranaiman said...

ce try sapu kat bini.. mesti berkilat.. :) hsri2 mcm bru kawin huhuh

inna_risna said...

hehe! minyak kelapa pn boleh. lagi jimat. hujung bulan nnt xde la pening kepala nak fikir cane nak byr hutang..haha!